PENGENALAN KADET KOREKSIONAL SMKMT

KADET KOREKSIONAL ialah sebuah badan beruniform yang di tubuhkan oleh PENJARA MALAYSIA. Motif penubuhan kadet ini oleh pihak penjara bertujuan meningkatkan disiplin serta mengurangkan gejala ponteng dikalangan pelajar sekolah.

Pelbagai aktiviti telah di rancang bagi menghidupkan kadet ini seperti latihan kawad, latihan SENTAP (Seni Tangkas Penjara), pendedahan kepenjaraan, dan lain-lain.

Nama asal kadet koreksional ialah KADET PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (KPRS). Nama tersebut telah di ubah di sebabkan beberapa faktor dan keadaan semasa.

Kadet koreksional SMKMT mula di tubuhkan pada tahun 2005 dengan keanggotaan seramai 45 ahli. Keahlian kadet ini bertambah setiap bulan apabila ramai pelajar mula tertarik dengan kadet ini.

Pada tahun 2007 kadet ini mula menunjukkan aksinya dengan menyertai pelbagai aktiviti yang di anjurkan oleh pelbagai pihak seperti pertandingan kawad, perkhemahan, anggota keselamatan sekolah, dan lain-lain.


Bermula dari perasmiannya pada 18.03.2008 kadet ini mula aktif dengan pelbagai aktiviti dan mula mendapat kepercayaan sekolah untuk mengendalikan pelbagai aktiviti anjuran sekolah seperti mengadakan pertunjukkan SENTAP pada mesyuarat agung PIBG, menjadi urusetia keselamatan pada majlis anugerah pelajar cemerlang, dan lain-lain